Hoe staat het met jouw SPIERrekening?

Nieuwsbericht-in-de-3Krone

Over spiermassa of spierrekening

Ok, visualiseer met mij mee. Je staat bij de pinautomaat, je stopt je pas erin, voert je code in en klikt op saldo informatie. Vervolgens zie je daar een bedrag staan waar je alles mee kan doen en laten wat je wil. Hoe lekker is dat?

Maar draai de situatie nu eens om. Je saldo informatie komt omhoog en er staat een bedrag waar je niet meer rond van kan komen. Te weinig voor de boodschappen, rekeningen, etc. Een enorm vervelende situatie die je wil voorkomen.

Die laatste situatie creëer je door meer op te nemen/verbruiken dan dat er binnenkomt, dat begrijpt iedereen. Maar alleen als het om geld gaat.

Nu maken we het bruggetje naar je gezondheid.
De energie die wij bezitten zit in onze spiercellen. Dus je zou kunnen zeggen; hoe meer spieren, des te meer energie. Je spiermassa is de spierrekening voor een gezonde oude dag. 
Om gezond en vitaal oud te worden, heb je niet alleen een goedgevulde spaarrekening nodig, maar vooral een goeie spierrekening.

spiermassa-spierrekening

Je kunt zomaar meedoen op het genoemde tijdstip.

Als je meer informatie wil of specifieke vragen hebt kun je mailtje sturen naar l.vanvliet@buurtzorgnederland.com 

Waarom is spiermassa zo belangrijk?

Tegenwoordig komt alles naar ons toe. Je hoeft je eten niet meer zelf te verbouwen, laat staan dat je ervoor op jacht moet. Je kunt alles aan huis laten bezorgen, je op wielen verplaatsen en overal steeds de roltrap nemen. En we zijn van nature luie wezens, omdat het in de oertijd belangrijk was om energie te besparen. Onze genen zijn sinds de oertijd maar weinig veranderd, maar de omgeving wel. De omgeving maakt het ons makkelijk om inactief te zijn. Dit zorgt voor een ongezonde combinatie waardoor we teveel (stil) zitten en spiermassa verliezen. Voor spiermassa geldt namelijk: ‘Use it or lose it!’ (gebruik het anders verlies je het).

Wanneer we ouder worden neemt spierkracht en -massa geleidelijk af. Spieren breken sneller af dan dat ze worden aangemaakt wat zorgt voor fysieke achteruitgang. Dit wordt sarcopenie (of atrofie) genoemd en kan onopgemerkt blijven als het lichaamsgewicht toeneemt. Sarcopenie verhoogt de kans op verminderde zelfredzaamheid en valincidenten. Spieren zijn niet alleen belangrijk voor alles dat met kracht of bewegen te maken heeft. Spieren zijn ook betrokken bij eiwitopslag, bloedsuikerregulatie en hormoonhuishouding. Mensen met meer spiermassa hebben een betere stofwisseling en een hogere verbranding.
Gelukkig kan je spiermassa tot hoge leeftijd blijven trainen. Je hebt hier niet veel voor nodig, vaak volstaan eenvoudige oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Naast training is ook eiwitrijke voeding belangrijk.

Kortom, lichamelijke inactiviteit zorgt voor minder spiermassa en leidt hierdoor tot functionele beperkingen. Functionele beperkingen leiden vervolgens weer tot inactiviteit, waardoor opnieuw spiermassa verloren gaat en een negatieve spiraal ontstaat. Blijf daarom in beweging!

Gelukkig heeft het buurthuis leuke beweegactiviteiten zoals de wandel- en fietsclub en de sport voor 60 plussers.

Voor de mensen die het liever wat rustiger aan doen: donderdag 4 mei starten we met een sportgroepje voor 70-plussers!

We willen wekelijks een uurtje met elkaar sporten in het Lepelenburgpark.

Wil je meedoen? Kom donderdag om 13.00 uur naar het Lepelenburgpark.

Nieuwsbrieven

Share This