Wijnproeverij

Nieuwsbericht-in-de-3Krone

Heerlijke wijn in goed gezelschap in de 3 Krone

Wijn is een genot, maar wel voor iedereen verschillend. Daarom vertellen we je graag meer over een heerlijk glas wijn en dat natuurlijk in een goed gezelschap. 

De wijn die we gaan proeven is een goede bekende uit de wijnstreek Puglia (Latijns: apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent). Het is wel een bijzondere proeverij. We gaan met z’n allen de smaakbeleving aan.

Bijzonder? Ja, we want we buigen ons over de vraag of er sprake is van een prijs/kwaliteitverhouding. In de drie proefronden komt deze vraag nadrukkelijk naar voren. De wijnstreek en druivenras zijn hetzelfde. We kochten de wijnen in drie verschillende prijsklassen en testen ze op drie smaakelementen:

  • Smaaktype: is het mondgevoel van wijn uit de supermarkt anders dan zijn duurdere broertje uit een wijnhuis? 
  • Intensiteit:  Een wijn met heel veel smaak, zeg maar een wijn die ‘heel erg binnenkomt’ heeft een hoge smaakintensiteit. Een wijn met een subtiele smaak heeft een lage smaakintensiteit.
  • Tannines: tannines zitten in het schilletje en de pitjes van de druif. Tannines zitten niet in witte wijn omdat de schillen en pitten direct van het sap gescheiden worden. In rode wijnen zorgen ze voor een beetje ‘stroef’ mondgevoel en vooral het idee dat de wijn stevig is. Dus hoe meer tannines, hoe meer ‘bite’ in de wijn.

We verklappen uiteraard niet waar de wijn gekocht is. We gaan blind proeven en laten de smaakpapillen het werk doen. Aan het eind bepalen we door punten te geven welke fles de winnaar is. Is duurder ook smaakvoller of kan een supermarkt wijn ook winnaar zijn?

We verzorgen de middag met wijn, aperitivo (hapjes), omlijst met Italiaanse muziek.

Wanneer: Zondagmiddag 19 november. Inloop vanaf 15.00 uur. Wijnproeverij van 15.30-17.00 uur.

Kosten deelname: 5,00 euro per persoon. (Met U-pas 3,00 euro en even melden bij een van de vrijwilligers om de betaling te regelen).

Inschrijven: vanwege de inkoop en het beperkt aantal plaatsen. Er zijn twee mogelijkheden:

Apiritivo
Share This